Schadelijke stoffen in cosmetica

Minerale oliën: Minerale olie wordt gewonnen uit aardolie. Minerale oliën zijn occlusieve stoffen; stoffen die de huid volledig afsluiten. Wanneer je de huid volledig afsluit kan geen enkele stof de huid binnen dringen. Dus ook geen enkele actieve stof! Er ontstaat huiddegeneratie i.p.v. huidverbetering door het letterlijk stilleggen van de natuurlijke werking van de huid. Daarnaast hebben ook als nadeel dat zij een verstoppend effect hebben op de huid; ‘comedogeen’. Dus een huid die al last heeft van verstopte poriën, acne etc. zal nog verder verstoppen waardoor een verergering ontstaat. Denk aan vaseline… Wanneer je een laagje vaseline op je hand doet en je laat er water op druppelen, glijden de druppels er direct af. Er wordt dus letterlijk niets door de huid opgenomen. De huid moet letterlijk afkicken van productgebruik met minerale oliën zoals labello.  

 

Siliconen: Dit zijn hele kleine plastic deeltjes die een goede smeerbaarheid aan een product geven, maar géén toegevoegde waarde leveren aan huidverbetering. Het zijn stoffen die enkel óp de huid blijven zitten en dus niets toevoegen aan de huid. En zelfs dat kleine potje crème juist opvullen met zogeheten ‘hulpstoffen’. Hulpstoffen zijn stoffen die gebruikt worden om een fijne beleving aan een product te geven, maar geen activiteit bieden. Deze Siliconen zijn zeer slecht voor het milieu omdat dit in ons oppervlakte water terecht komt omdat het een stof is wat óp de huid blijft zitten en je er bij een reiniging dus weer afwast. Een product met siliconen zit dus flink gevuld met hulpstoffen die geen actieve werking hebben op je huid. Je zou kunnen zeggen; zonde van je investering en schadelijk voor ons milieu.

 

Sulfaten: Dit zijn van vroeger uit schuimende stoffen die ontwikkeld zijn om olie op garagevloeren schoon te kunnen maken. Om deze ontvettende/reinigende werking en omdat het een hele goedkope stof is, wordt dit op dit moment in praktisch alle schuimende producten gebruikt; van body foams, tot shampoos en zelfs gezichtsreinigers… Deze stof droogt je huid extreem uit waardoor je huid zijn natuurlijke lipiden laag niet meer kan herstellen. De huid wordt zeer droog, schilferig en zelfs eczeem kan ontstaan. Hierdoor zien we juist dat de gezichtshuid vaak meer vet aan gaat maken en dus volledig uit balans raakt. Zeker een stof om te mijden!

De huid heeft 7 dagen nodig om te herstellen van een shampoo behandeling met sulfaten.

Heb je last van een droge huid, eczeem of psoriasis dan is het verstandig om producten te gebruiken waar geen sulfaten in zitten.

 

Synthetische parfums; sterk allergiserend, vaak aangeduid met Fragrance

F talaat bpa = een weekmaker (zoals bij plastic)

 

PEG’s: zijn schadelijke emulgatoren.

Wat zijn de negatieve gevolgen van PEG?

Hieronder zijn 2 negatieve gevolgen te zien en verderop staan ze uitgebreid omschreven:

•             Het laat stoffen te makkelijk je huid binnen komen

•             Het kan de vochtbalans van je huid aantasten

Is PEG schadelijk voor je huid?

Uit vele onderzoeken blijkt dat deze stof inderdaad niet goed voor je huid zijn en irriterend kunnen zijn. Dit komt omdat deze stoffen je huid kunnen binnen dringen. Deze eigenschap brengt de volgende risico’s met zich mee:

1.            Doordat deze stoffen gemakkelijk je huid binnendringen en ook goed oplosbaar zijn, kunnen er ook andere stoffen mee je huid binnen komen. Dit kunnen stoffen zijn zoals bepaalde bacteriën. Deze stof houdt je liever buiten je lichaam.

2.            Ook kan het de vochtigheid van je huid aantasten. Dit kan negatieve gevolgen hebben zoals uitdroging of juist een vettige huid. (de huid raakt uit balans)

Deze gevolgen zijn echter wel afhankelijk van twee factoren: het soort PEG waarmee je te maken hebt en de staat van je huid. Bij een kapotte of droge huid is de kans groter dat de stof je huid binnendringt.

Echter kan deze stof ook door een gezonde huid heen komen.

Een emulgator is nodig in een product om olie en water te mengen. Absolution gebruikt enkel natuurlijke oplosbare emulgatoren.

 

Parabenen: schadelijke conserveermiddelen.

Parabenen zijn een groep stoffen die als conserveermiddel aan bijvoorbeeld persoonlijke verzorgingsproducten en geneesmiddelen kunnen worden toegevoegd. Parabenen gaan de groei van schimmels en bacteriën tegen. Helaas maken parabenen geen onderscheid tussen bacteriën en werkstoffen in een product, waardoor deze snel opgegeten zijn. Parabenen eten zich letterlijk een weg door de huid heen en dat moet je niet willen!

Twee parabenen, methylparabeen en ethylparabeen, komen ook in voeding voor. Op het etiket worden deze parabenen dan meestal aangeduid met de  E-nummers Een E-nummer is een chemische stof die wordt toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Voorbeelden zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. Een E-nummer is beoordeeld door de Europese Commissie.E214 tot en met E219.

Het zou hormoon verstorend kunnen werken.

 

Stoffen die we zeker moeten mijden in cosmetica:

Methylisothiazolinone & Chloorisothiazolinone = Deze stoffen wekken allergieën op

Octycrylene + Avobenzone & Oxybenzone = bewezen kankerverwekkende stoffen

 

Dit alles is een grote reden waarom ik ben overgestapt naar de biologische productlijn van Absolution!

Absolution is 100% vrij van siliconen, minerale olien, ggo (genetisch gemodificeerd organisme) , sulfaten, hormoon verstorende stoffen, parabenen, PEG en ftalaat (weekmakers). Zonder synthetische kleurstoffen en parfum.

Absolution is vervaardigd van gecertificeerd biologische en wilde plantenextracten, mineralen en vitaminen, die essentieel zijn voor de jeugdigheid en de balans van uw huid.

Twee keer een moment per dag met absolution is voldoende om uw huidconditie permanent te verbeteren.

Geen huidbelasting wel huidverbetering!

Heb jij een product en wil je weten wat er in zit en of dit geschikt is voor jou huid? Stuur dan de ingrediënten lijst door per mail: shirley_koster@hotmail.com dit advies is gratis.Product tips naast Absolution:Naast de biologische producten van Absolution wil ik mijn kennis met jullie delen en goede alternatieven aanbieden betreft andere cosmetica producten:

Deodorant voor mannen en vrouwen van Probisana
Shampoo van Petal Fresh pure
Tandpasta van Urtekram
Maandverband van yoni en sanature 100% katoen (Etos)
3 varianten zonnebrand crème: Skalaris , The ohm company & Sol de Ibiza (vind je makkelijk via Google) 

Ik heb deze producten online gekocht, de ingrediëntenlijst is meukvrij  ze gebruiken enkel natuurlijke grondstoffen.

Besteld bij oa: Rozemarijn en Thijm en Holland & Barrett